Veli-Matti Välimäki eli Vellu on yksi Suomen kokeneimmista nyrkkeilijöistä ja valmentajista. Hän on amatöörinä kohdannut voitokkaasti muiden muassa useita ammattilaisten maailmanmestaruuksia voittaneen Johnny Tapian. Valmentajana hän on puolestaan ollut mukana Amin Asikaisen valmennustiimissä. Nämä ovat meriittejä, joita ei kovin moni pysty päihittämään…
Vellun ensimmäinen urheilulaji oli jääkiekko, jonka harrastamisen hän aloitti 5-vuotiaana Tampereen Tapparassa. 7-vuotiaana lätkän ohelle tuli myös jalkapallo, seurana Tampereen Kisatoverit. Vellun perhe muutti Helsinkiin hänen ollessa 12 -vuotias, vuonna 1975. Fudis ja lätkä pysyivät kuvioissa, seurat vain vaihtuivat Helsingin Ponnistukseen ja Jääkissoihin.
Helsingissä Vellu ajautui koulussa nujakoihin parin nyrkkeilyä harrastaneen kaverin kanssa. Saatuaan selkäsaunan, Vellu päätti antaa isommille pojille takaisin samalla mitalla, ja hän aloitti itsepuolustuslajien harjoittelun. Hän kokeili jonkin aikaa karatea ja judoa mutta ei tuntenut niitä omiksi lajeikseen.
Itsepuolustuslajien jälkeen Vellu siirtyi nyrkkeilyyn pariin, mikä heti tuntui nuorukaisesta “oikealta lajilta.” Vellu aloitti harjoittelun Viipurin Nyrkkeilijöissä ollessaan 15-vuotias. Laji vei heti nuoren miehen mukaansa. Erikoista kyllä, myös Vellun kanssa tapelleet Hannu Varis ja Arto Oksanen treenasivat samalla salilla. Ajan kuluessa pojat tutustuivat toisiinsa paremmin ja sitä myötä heistä tuli kavereita. Vanhat riidat unohtuivat yhteisen harrastuksen ansiosta. Kuukauden harjoiteltuaan Vellu nousi ensi kertaa kehään ruskiksen kisoissa. Hän halusi saada nopeasti pari matsia alle, jotta hän voisi osallistua nuorten SM -kisoihin.
Suunnitelma piti ja kolmen kuukauden harjoittelun jälkeen Vellu pääsi mukaan A-poikien SM -kisoihin, joissa hän saavutti hopeamitalin sarjassa -46 kg. Vellu tiesi jo tuolloin, ettei oikotietä menestykseen ollut, ja että menestyäkseen hänen oli harjoiteltava hyvin ja paljon. Vellun alku-ura ei ollut helppo, koska hänelle tuli useita peräkkäisiä tappioita, mutta tämä ei miestä lannistanut. Jääkiekko jäi pois lajivalikoimasta mutta jalkapallo pysyi edelleen mukana vielä hyvän tovin. Kolmen vuoden jälkeen harjoittelu alkoi tuottaa tulosta ja Vellu voitti ensimmäisen nuorten SM-kultansa vuonna 1981 sarjassa -48 kg. SM-kulta avasi Vellulle oven ensin nuorten maajoukkueeseen, ja sen jälkeen myös miesten kisoihin.
Saavutuksia amatöörinä
- useita SNL mestaruuksia (5-6 kertaa)
- miesten SM -kisoista 3 hopeaa ja yksi kulta
- Tammer-turnauksesta 2 hopeaa ja 2 pronssia
- Kööpenhaminan Box-Cupista kultaa ja palkinto turnauksen parhaana ulkomaalaisena
- Pohjoismaiden mestaruus vuonna 1984
- Suomen Nyrkkeilyliiton juhlaturnauksesta kultaa
- GP -turnauksessa 1 kulta ja 2 hopeaa.
Amatöörinä Vellu otteli sarjoissa 48-, 51-, ja 54 -kiloa otellen myös useasti ulkomailla; Pohjoismaissa, Englannissa, Unkarissa, Puolassa, Bulgariassa ja Tsekeissä sekä USA:ssa.
Yhtenä parhaimpana muistona Vellulla on voitto Bulgarian Hristo Bonevista GB-turnauksen finaalissa. Puoli vuotta aikaisemmin Vellu oli hävinnyt samaiselle kaverille kehätuomarin keskeytyksellä Tammer-turnauksen semifinaalissa. Toinen hieno muisto on Vellun saavuttama 3-2 pistevoitto USA:n Johnny Tapiasta Tammer-turnauksessa. Johnny Tapiasta myöhemmin tuli moninkertainen ammattilaisten maailmanmestari. Vellun lopetti amatööriuransa vuonna 1987, hänen saldokseen jäi yhteensä 116 ottelua, joista 70 oli voittoja ja 46 tappioita (tappioista puolet olivat hajaäänituomioita).
Vellu otteli jonkin aikaa ammattilaisena mutta ei päässyt ammattilaiskehissä samaan vireeseen kuin amatöörinä. Tämän jälkeen hän keskittyi nyrkkeilyn valmentamiseen. Vellu onkin sitä mieltä, että ammattinyrkkeilyn pariin kannattaa siirtyä jo nuorena, kun on parhaassa terässä. Nyrkkeilyvalmentajana hän on ollut muun muassa Pekka Mäen apuna Amin Asikaisen valmennustiimissä. Hän on myös vetänyt nyrkkeilyn pohjautuvia kuntotreenejä HIFK -edustusjoukkueelle, Viikinkien jalkapallojoukkueelle sekä nuorten jääkiekko ja jalkapallo -joukkueille (miehet sekä naiset). Nyrkkeilyn ohella Vellu tykkää matkustamisesta, avantouinnista ja yllätys, yllätys myös karaokesta!